کانال تلگرام سلامتکده سیب ...برای عضویت "اینجا" را کلیک نمایید گرسنگی سلولی ایرانیان بیماری که به آن توجه نمی شود

گرسنگی سلولی چیست؟

تا به امروز ۵۰ ماده مغذی ضروری شناخته شده است كه هر یك از آن ها باید هر روز به مقدار مشخصی به بدن برسند، اما نكته مهم این است كه برخی از آن ها می توانند در بدن ذخیره شوند. متأسفانه ما ایرانیان آن قدر بد غذا می خوریم كه این ذخایر نیز معمولاً کفایت نمی کنند و علایم كمبود ظاهر می شوند.

درباره گرسنگی و تبعات آن، همه كم وبیش می دانند، اما آن چه مهم تر است و کمتر درباره آن حرفی به میان می آید، گرسنگی سلولی است. ما بیشترمان خیال می كنیم اگر جثه درشتی داشته باشیم و اگر وزنمان با قدمان متناسب باشد، یعنی همه چیز تمام است در حالی که چنین طرز فکری کاملاً اشتباه است. چه بسا آدم هایی که سالم به نظر می رسند اما سال ها به خاطر یك كمبود تغذیه ای ساده با مشكلات بزرگی دست و پنجه نرم می کنند و جالب این که بسیاری از این افراد نیز از درآمد نسبتاً مناسبی برخوردارند. پس مشکل را باید در جای دیگری جستجو کرد.
 
حقیقت این است که غذا تنها یك وسیله برای رفع گرسنگی و تأمین احساس لذت نیست بلكه فلسفه غذا خوردن چیزی ورای این حرف ها است. غذا علاوه بر موارد یادشده، دارای تركیبات ارزشمندی است كه به آن ها مواد مغذی گفته می شود و هر روز باید مقدار مشخصی از هر یك از این مواد، وارد بدن شود.
 
این مواد مغذی به دو دسته تقسیم می شوند:
 
درشت مغذی ها (كربوهیدرات ها، چربی ها و پروتئین ها) و ریز مغذی ها (ویتامین ها و مواد معدنی) كه نباید صرفاً برای تأمین انرژی و رفع گرسنگی مصرف شوند، بلكه برای ساخت و ترمیم بافت ها و فعالیت صحیح ارگان های مختلف نیز مورد نیازند و كمبود هر یك از آن ها می تواند گرسنگی سلولی را به وجود آورد.
 
تا به امروز ۵۰ ماده مغذی ضروری شناخته شده است كه هر یك از آن ها باید هر روز به مقدار مشخصی به بدن برسند، اما نكته مهم این است كه برخی از آن ها می توانند در بدن ذخیره شوند. متأسفانه ما ایرانیان آن قدر بد غذا می خوریم كه این ذخایر نیز معمولاً کفایت نمی کنند و علایم كمبود ظاهر می شوند.
 
حالا لابد می پرسید کدام یک از انواع گرسنگی سلولی در میان ایرانیان شیوع بیشتری دارد؟ آمارها نشان می دهند که اولین و گسترده ترین گرسنگی سلولی، كمبود آهن است كه بیشتر بر اثر بدغذایی و عدم مصرف کافی گوشت قرمز، میوه و سبزیجات تازه در میان جوانان (و به خصوص دختران جوان) دیده می شود و جای تأسف است که این مشكل در كشوری دیده می شود كه از نظر تولید میوه و سبزیجات گوناگون و با كیفیت، بسیار توانا است.
 
دومین نوع شایع گرسنگی سلولی، کمبود یک ماده معدنی مهم به نام «روی» است كه در تقویت سیستم دفاعی بدن نقش دارد. كمبود ویتامین C به خصوص در خانم هایی كه بیشتر از غذاهای آماده و به اصطلاح فست فود استفاده می كنند، دیده می شود.
 
كمبود كلسیم نیز به دلیل هوای آلوده، عدم تحرك و کاهش مصرف لبنیات رو به گسترش است. كمبود ویتامین A هم به دلیل بی توجهی به مصرف میوه و سبزیجات تازه یکی از دیگر مشكلات تغذیه ای جامعه ما است.
 
علاوه بر این موارد، كمبود ریبوفلاوین و اسید فولیك كه در دسته ویتامین های گروه B جای می گیرد، روز به روز افراد جامعه را با مشكلات بیشتری روبه رو می كند. به همین دلیل است كه می بینیم بعضی ها جثه نسبتاً مناسبی دارند اما كارایی شان كم است و مدام با ضعف و سردرد و سرگیجه دست به گریبانند و از مشكلات فكری و جسمی گوناگونی رنج می برند.

30 درصد افراد از گرسنگی سلولی رنج می‌برند

میزان مصرف مواد قندی و چربی در کشور بالا است که خود یکی از مهمترین علل گرسنگی سلولی بواسطه چاقی است.
 
ارائه روشی ساده و عملی برای حل مشکل گرسنگی سلولی جامعه

امنيت غذايي هنگامي وجود دارد كه هم مردم در تمامي ايام و تمام كشور به غذاي كافي، سالم و مغذي دسترسي فيزيكي و اقتصادي داشته باشند و هم غذاي در دسترس نيازهاي يك رژيم تغذيه‌اي سازگار با ترجيحات انسان را براي يك زندگي فعال و سالم فراهم سازد. رابطه مثبت و معني‌دار بين توسعه انساني و امنيت غذايي وجود دارد. به دليل حاكميت سوء تغذيه در كشور، شاخص‌هاي توسعه انساني نيز در كشور ما پائين بوده و تنها در 9 درصد كشورهاي اسلامي توسعه انساني مطلوب گزارش شد. به عبارت ديگر هر چه در جامعه سوء تغذيه شديدتر باشد، آن جامعه از توسعه انساني پائين‌تري برخوردار خواهد بود. طبق آخرین آمار موجود که توسط رسانه‌های عمومی در اوایل تابستان 1383 اعلام گردید، از جامعه 65 میلیون نفری امروز کشور فقط 30 درصد تغذیه نسبتاً متعادل دارند. 20 درصد کم خوری، 30 درصد بدخوری دارند. این آمار فقط از دید تأمین کالری است. بدیهی است اگر سیر شدن سلولهای گرسنه بدن در جامعه مطرح گردد، بیش از 80 درصد جامعه به نحوی از گرسنگی سلولی و یا به عبارت ساده‌تر کمبود ریزمغذیها و عناصر مفیدی نظیر کلسیم، منیزیم در عذاب می‌باشند. نياز غذايي سلول از طريق دريافت عناصر غذايي حاصل مي‌شود. وجود عناصر غذايي مورد نياز در سلول اهميت فراوان دارند. زيرا تمام فعاليت‌هاي حياتي سلول ازجمله پيامهاي عصبي، انقباض ماهيچه، حفظ نفوذ ناپذيري سلول، استحكام تعادل اسيد و باز، حركت مواد محلول از سلولي به سلول ديگر، متابوليسم پروتئين‌ها، چربيها و كربوهيدراتها و توليد انرژي دريافتي توسط سلول صورت مي‌گيرد. هم عناصر پرمصرف و هم عناصر كم‌نياز (ريزمغذي) اثر معني‌داري روي تجمع عناصر غذايي در بخش خوراكي توليدات گياهي دارند. بنابراين نقش تغذيه بهينه گياه در ارتقاء سلامت گياه و متعاقباً در سلامت دام و انسان بسيار حياتي مي‌باشد. يكي از راهبردهاي مهم توسعه كشاورزي در كشور ارتقاء سطح سلامت جامعه و تحقق شعار پيشگيري مقدم بر درمان است، مي‌باشد در جمع‌بندي مي‌توان چنين بيان نمود كه با مصرف بهينه كود علاوه بر افزايش عملكرد، كيفيت محصولات كشاورزي نيز افزایش یافته و با مصرف محصولات با کیفیت برتر و غني شده با عناصر معدنی مفید برای سلامت گیاه، دام و انسان، درصد گرسنگی سلولی جامعه و شادابي جامعه افزايش خواهد يافت.

 

 


ن : گروه سیب
ت :