تحقيقات نشان داده است كه انواع نوشابه های گاز دار ( سودا ) بيماريهايي چون پوکی استخوان ، چاقی و پوسیدگی دندان و بیماریهای قلبی و را تشديد ميكنند. اما با تمام اينها يك چهارم مصرف ساليانه نوشيدنيها را انواع سودا تشكيل ميدهد. امروزه مقدار متوسط مصرف نوشابههاي غيرالكلي و گازدار ( سودا ) بسيار بالا است. هر قوطي نوشابه گازدار معادل 10 قاشق شكر، 150 كالري و 55 ـ 30 ميلي گرم كافئين دارد و سرشار از رنگهاي مصنوعي است. اين مقدار شكر، كالري و مواد افزودني مضر در يك محصول كه هيچ ارزش غذايي ندارد، نگران كننده است. به علاوه نوجوانان و كودكان، از مصرف كنندههاي اصلي اين نوشيدني ها هستند.
مواد اصلي تشكيل دهنده يك نوشابه گازدار
- اسيد فسفريك : اين ماده موجب كاهش جذب کلسیمو در نتيجه ابتلا به پوكي استخوان و سستی دندانها مي شود. همچنين اسيد كلريدريك موجود در معده را خنثي مي كند و باعث سوءهاضمه و جذب ناقص مواد غذايي مي شود.
- قند : سازندگان نوشابه هاي گازدار بزرگترين مصرف كنندهي قند تصفيه شده هستند. مصرف زياد قند ميزان انسولين خون را بالا ميبرد و منجر به افزايش فشار خون و کلسترول ، بروز بيماري های قلبی جاقی و پيري زودرس ميشود. بيشتر انواع سودا، بيش از 100 درصد مقدار قند مورد نياز روزانه را تامين ميكنند.
آسپارتانم (ASPARTAME) : اين ماده شيميايي در سوداهاي رژيمي به عنوان جانشين قند به كار ميرود و بيش از 90 عارضه جانبي دارد كه از جمله ميتوان به تومور مغزي ، معلوليت جنين ، ديابت ، عدم تعادل حسي و بروز حملههاي صرع اشاره كرد. بهعلاوه، زماني كه آسپارتام مدت زيادي در فضاي گرم نگهداري شود به متانول تبديل ميشود. متانول الكلي است كه ميتواند به آلدئين يا اسيد فرميک كه از عوامل سرطانزا هستند ، تبديل شود.
- كافئين : كافئين موجب بروز اصطراب و فشار خون بالا، ضربان نامنظم قلبي يا تپش قلب و بالا رفتن مقدار كلسترول خون ميشود. همچنين ويتامينها و مواد معدني را مي سوزاند و موجب بروزسرطان و مشكلاتي در بارداری مي شود.
در نهايت بايد گفت كه مصرف نوشابه هاي گازدار يا ساده ، علاوه بر داشتن مضرات فراوان، به دليل دارا بودن کالري بالا ، اشتهاي افراد را براي مصرف مواد غذايي مفيد مانند سبزيجات، پروتئين ها، لبنیات و ساير موادمغذي کاهش مي دهند.
انواع نوشابههاي گازدار ( سودا ) وضعيت بيماريهايي چون پوكي استخوان ، چاقي ، پوسيدگي دندان و بيماريهاي قلبي را تشديد ميكنند.
افرادي كه به مصرف اين نوشابهها روي ميآورند مصرف شير و فرآوردههاي مشابه آن را كاهش ميدهند. همين امر باعث ميشود افرادي كه اين نوشابهها را مصرف مي كنند ، كمتر از آنهايي كه اين نوشابهها را مصرف نميكنند كلسيم به بدنشان برسد. اين موضوع به ويژه براي دختران جوان كه نياز به كلسيم زياد دارند ، در آينده ميتواند مشكل ساز باشد.
نوشا به ها به دليل داشتن كالري بالا و شكر باعث چاقي و پوسيدگي دندان نيز ميشوند. همچنين قند موجود در آنها براي بيماران مبتلا به ديابت بسيار خطرناك تر از ساير قندها ميباشد.
همچنين تحقيقات نشان مي دهد كه نوشابههاي گازدار ( انواع كولا ) يكي از مهم ترين موادي است كه موجب توليد سنگ کلیه ميشود.
نكته قابل توجه ديگر در انواع اين نوشابهها آن است كه كارخانجات سازنده به هر دليل مواد افزودني مانند کافئی يا حتي داروهاي اعتيادآور به اين نوشابهها اضافه ميكنند تا افراد به مصرف آنها عادت كنند. تحقيقات يكي از مؤسسات بهداشتي آمريكا نشان مي دهد، علت اصلي فروش بالاي برخي از اين نوشابهها وجود بيش از حد اين مواد در آنها ميباشد.
ترك عادت مصرف اين نوشيدني ها سادهترين راه براي رسيدن به سلامتي است. فراموش نكنيد كه بهترين راه حفظ سلامتي استفاده هرچه بيشتر از مواد غذايي طبيعي است.
:: موضوعات مرتبط:
مضرات نوشابه