کانال تلگرام سلامتکده سیب ...برای عضویت "اینجا" را کلیک نمایید محتوای تغذیه‎ای مرکبات

مرکبات مهمترین منبع ویتامین «ث» هستند؛ با این حال مانند سایر میوه‎ها، حاوی تعدادی از مواد مغذی ضروری مانند قندها، فیبرها، پتاسیم، فولات، تیامین، نیاسین، ویتامین «ب6»، فسفر، منیزیم، مس، ریبوفلاوین، اسید پانتوتنیک و انواعی از فیتوکمیکال‎ها (رنگدانه‎های گیاهی) هستند.

علاوه بر این مرکبات حاوی چربی یا سدیم نبود و یک منبع غذایی بدون کلسترول هستند. مقدار متوسط انرژی میوه‎ها کم است که از این نظر برای مصرف‎کننده‎هایی که نگران افزایش وزن خود هستند، بسیار حايز اهمیت است.

کربوهیدرات

مهمترین ماده مغذی از نظر تولید انرژی در مرکبات، کربوهیدرات است. مرکبات حاوی قندهای ساده‎ای همچون: فروکتوز، گلوکز و ساکاروز هستند. همچنين, مرکبات فیبر دارند که در واقع کربوهیدرات‏های پیچیده‎ای هستند که اثر مفیدی بر سلامتی انسان دارند. فیبرها تخلیه معده را به تأخیر مي‎اندازند و عمل هضم و جذب را کند می‎کنند که این امر سبب سیر شدن می‎شود.

ویتامین «ث»

«اسکوربیک اسید» یا همان ویتامین «ث»، یک ویتامین محلول در آب و ضروری است که نقش اساسی در تشکیل کلاژن ایفا می‏کند.

ویتامین «ث» در جذب آهن گیاهی بسیار مؤثر است. به درمان اضطراب و کم‎خونی نیز کمک می‎کند. ویتامین «ث» طول مدت سرماخوردگی و شدت آن را کاهش می‎دهد؛ همچنين, ویتامین «ث» به صورت «آنتی اکسیدان»، از آسیب رسيدن به سلول‏ها در برابر رادیکال‎های آزاد جلوگیری می‎کند و از پیشرفت بیماری‎های گوناگوني همچون: سرطان، بیماری‎های قلبی- عروقی و تشکیل آب مروارید جلوگیری می‎کند.

برای جلوگیری از کمبود این ویتامین, روزانه 10 میلی گرم ویتامین «ث» مورد نیاز است؛ اما برای سلامتی کل بدن 30 تا 100 گرم در روز توصیه می‎شود. با مصرف یک پرتقال یا گریپ فروت، به ترتیب 70 و 50 میلی گرم ویتامین «ث» دریافت خواهید کرد.

فولات

فولات یا اسید فولیک یک ویتامین محلول در آب است که برای رشد و تولید سلول‎های جدید ضروری است.

فولات به تولیدDNA ، RNA  و گلبول‎های قرمز خون کمک می‎کند. مقادیر توصیه‎شده برای فولات180 میلی‎گرم برای زنان و 200 میلی گرم برای مردان است. یک لیوان (225 میلی لیتری) آب پرتقال حاوی 75 میلی گرم «اسید فولیک» است.

پتاسیم

یکی از املاح ضروری که به توازن اسید و آب بدن کمک می‏کند و به صورت الکترولیتي مهم، نقش مهمی در انتقال پیام‏های عصبی به ماهیچه، انقباض ماهیچه و نگهداری فشار خون ایفا می‎کند.

نیاز روزانه به پتاسیم تقریبا 2000 میلی گرم است. یک پرتقال متوسط 235 میلی گرم و 225 میلی لیتر آب پرتقال به طور 500 میلی گرم پتاسیم دارد.

فیتوکمیکال‎ها

این ترکیبات به طور طبیعی در گیاهان وجود دارد که بدن را از ابتلا به بیماری‏های مزمن ویروسی، سرطان و بیماری‏های قلبی محافظت می‏کند. چند نمونه از این ترکیبات مانند: فلاونوئیدها و کاروتنوئیدها هستند.

ویژگی ضدسرطانی آنها به دلیل خاصیت آنتی‎اکسیدانی و اثر آنها بر فعالیت آنزیم‎ها، مسمومیت‎زدایی و بلوکه کردن نیتروز آمین‎ها (ماده سرطان‏زا) است.

● بیماری‎هایی که مرکبات از ایجاد و پیشرفت آنها جلوگیری می‎کنند:

بیماری‎های قلبی عروقی

هر برنامه غذايي حاوی چربی‎های اشباع‎نشده و کلسترول پايین و سرشار از میوه و سبزی‎ها سبب کاهش بیماری‎های قلبی می‎شود. مقادیر بالای ویتامین «ث» از افزایش اکسیداسیون کلسترول بد جلوگیری می‏کند.

بیماری‏های عصبی

در طول مراحل اولیه بارداری، دریافت مقادیر کافی فولات به منظور کاهش نقایص لوله عصبی در نوزادان ضروری است, مصرف منظم مرکبات به تأمین فولات کافی و کاهش خطرهاي زایمان کمک می‏کند.

کم‎خونی

ویتامین «ث»، جذب آهن غیر هم (آهن گیاهی) را دو تا چهار برابر افزایش می‏دهد. گیاهخوارانی که مقدار کمی گوشت و فراورده‎های حیوانی را مصرف می‎کنند، بیشتر در معرض خطر کمبود آهن هستند. مصرف منظم مرکبات غنی از ویتامین «ث»، از آنمی (کم خونی) جلوگیری می‎کند.

همچنين, مرکبات در پیشگیری از بیماری‎های دیگر نظیر آسم و پوکی استخوان و غیره نیز مفیدند.

افرادی که باید در برنامه غذایی خود، مرکبات بیشتری را مصرف کنند:

ـ افراد سیگاری و معتاد به مواد مخدر

ـ افراد الکلی

ـ بیماران (کسانی که تب، شکستگی و تب مالت دارند) و کسانی که روی آنها عمل جراحی، انجام شده است.

ـ بیماران خاص، آنهایی که دارای امراض خاص و شدیدي هستند.

ـ افرادی که سيستم ایمنی بدن آنها با مشكل روبه‎ روست.

ـ كودکان

ـ افراد سالخورده و مسن



:: موضوعات مرتبط: رژیمهای خاص
ن : گروه سیب
ت :