وقتي ميخواهيد براي كوهنوردي برويد، آب جوش را در چه ظرفي ذخيره ميكنيد؟
براي گرم كردن شير كودكتان از چه ظروفي استفاده ميكنيد؟ در محل كارتان غذاي خود را با چه ظرفي درون مايكروفر ميگذاريد تا گرم شود؟جواب خيلي از ما به اين سؤالات ظروف پلاستيكي است. اما آيا ميدانيد ظروف پلاستيكي هم از جنسهاي مختلفي ساخته شدهاند كه براي هركاري مناسب نيستند؟ به تازگي موجي آغاز شده كه درباره زيانبار بودن اين ظروف براي سلامت انسان ومحيط زيست هشدار ميدهد. البته اختلاف نظر در اين مورد خيلي شديد است. بد نيست دراين باره كمي بيشتر بخوانيد.
نگراني راجع به بطريهاي پلاستيكي كه از يك ماده شيميايي هورمون مانند ساخته شده باعث شد در ماه دسامبر گذشته اين بطريها از ويترين بسياري از مغازههاي كانادا
جمع آوري شود.
عدهاي از دانشمندان معتقدند اين بطريها كه در آن از پلي كربناتها استفاده شده، ممكن است بتواند باعث اختلال در سيستم هورموني بدن شود اما اختلاف بر سر اين است كه چگونه ممكن است مقادير بسيار كم اين ماده در غذا و نوشيدنيهايي كه در اين ظروف نگهداري ميشوند، راه يافته و موجب ضرر شوند.
البته سازمان غذا و داروي آمريكا و صنعت پلاستيكسازي آن معتقدند اين محصولات خطري ندارد. با اينحال گروهي از متخصصان اين كشور در كنفرانسي خطرات احتمالي BPA ( بيسفنول آ) براي سلامت انسان را مورد توجه قرار داده و خواهان مطالعات بيشتر در اين زمينه شدهاند.
آنها به شواهدي استناد كردهاند كه نشان ميدهد ميزان اين ماده در بدن آمريكاييها بيش از چيزي است كه در حيوانات آزمايشگاهي توانسته آسيب برساند. حتي همين شبهات باعث شده كه از اواخر سال 2005 در مناطقي ديگركه فروشگاههاي زنجيرهاي مواد غذايي ارگانيك ارائه ميكنند، فروش شيشه شير بچه يا ليوانهايي كه جنس پلي كربنات دارند، متوقف شود.
بعضي از انجمنهاي محيط زيست در آمريكا و كانادا انتظار دارند بقيه هم از اين روش پيروي كنند.
آيا حقيقت قرباني تجارت ميشود؟
اين اختلاف باعث روشن شدن چراغ مؤسسه بينالمللي NNI، منشعب از مؤسسه والتهام شد كه 900 نفر را استخدام كرد تا از بازار فروش منطقه روچستر در پنفيلد پشتيباني كنند. مدير مركز تحقيق NNI تام كامينز ميگويد: به ندرت يك ماده شيميايي سوژه چنين بررسيهاي دقيق و موشكافانه علمي قرار گرفته و هنوز آژانسهاي مهم و قدرتمندي هستند كه از بهكارگيري بطريهاي پلي كربنات حمايت كرده و آن را براي سلامت افراد مضر نميدانند.
در سال 2000 بعد از گذشت حدود 50 سال از تأسيس اين مؤسسه بطريهاي نالژن در رنگهاي مختلف قرمز، آبي و زرد توليد شد كه به سرعت در دبيرستانها و دانشگاهها رايج شد.
بطريهاي سبك، بادوام و مقاوم در برابر تغيير رنگ و بو كه درهاي آن قابل پيچ شدن هم بود و براي نگهداري آب سرد و گرم استفاده ميشد؛ جانشين بطريهاي يكبار مصرف آب شدند. اين نوآوريها كارو بار اين شركت را حسابي گرم كرده و در آمد زيادي را براي سهامداران رقم زدهاست.
انسان مقاومتر است يا جوندگان؟
بد نيست بدانيد بيسفنول آ در ماده پركننده دندان، قوطيهاي غذا، سي دي و ديويدي، عينك و بسياري از لوازم خانگي هم بكار گرفته ميشود. به استناد مطالعات متعددي كه در آمريكا، اروپا و ژاپن انجام شده، بطريهاي پلي كربنات حاوي كمي بيسفنولآ (BPA) هستند و البته مقدار آن به قدري كم است كه ضرر آن براي سلامت انسان و محيط زيست بسيارناچيز به نظر ميرسد.
اما نكته در اين است كه بعضي از مطالعات كه بر روي حيوانات انجام شده نشان داده كه مقادير بسيار كم هم ممكن است بتواند درايجاد بيماريهاي مزمني مانند سرطان سينه و پروستات، چاقي و بيش فعالي كودكان، بلوغ زودرس، سقط خودبهخود و ساير مشكلات باروري نقش داشته باشد.
اين هم خراب كرد!
علاوه بر اين، تحقيق ديگري درباره ناهنجاريهاي كروموزومي كه توسط دكتر پاتريشيا هانت و تيمي از محققان دانشگاه كيس وسترن در كليو لند انجام شده نشان داده كه بيسفنول آ كه از بطريهاي پلي كربنات در آب يا ماده غذايي داخل ظرف آزاد ميشود ميتواند در موشهاي آزمايشگاهي موجب يك اشتباه در روند تقسيم سلول به نام آناپلوئيدي شود. (اگر چه طرفداران اين بطريها معتقدند اين تحقيق استانداردسازي صحيحي نداشته و معتبر نيست.)
به نظر ميرسد اين اشتباه به علت نامرتب چيدهشدن كروموزومها در يك مرحله مهم تقسيم سلول باشد. اين مشكل در انسان ميتواند باعث سقط و ناهنجاريهاي تولد از جمله سندرم داون شود. لازم است بدانيد در سال 2003 هم تحقيقي درمجله دورنماي سلامت محيط به چاپ رسيد كه نشان ميداد شستوشوي مكرر و سابيدن اين بطريها باعث آزاد شدن مقادير بيشتري از بيسفنول آ ميشود.
به عبارت ديگر هرچه ظرف پلاستيكي كهنهتر باشد، بيسفنولآ سريعتر از آن آزاد ميشود. علاوه بر اين گرما هم ميتواند اين روند را تشديد كند.
چه كسي راست ميگويد؟
هيات 38 نفره محققان آموزشي و دولتي در مؤسسه ملي حاميان سلامت، نيز چندي پيش اعلام كردند لازم است اثرات بالقوه بيسفنول آ بر سلامت انسان مورد توجه قرار گرفته و در آينده بيشتر راجع به آن تحقيق شود. البته جالب است بدانيد به گفته ووم سال پروفسور زيست شناس دانشگاه ميسوري در اين پانل بيش از 700 عنوان تحقيق راجع به BPA بررسي شده بهخصوص آنهايي كه در ده سال گذشته منتشر شدهاند.
او معتقد است با اين حال مسئولان سلامت و محيط زيست آمريكا وانمود ميكنند هنوز در اين باره نكات تاريكي وجود دارد.
اگرچه هنوز بر سر مضر يا بيضرر بودن اين بطريها توافقي بين علما وجود ندارد، بهتر است تا ميتوانيم كمتر از اين ظروف استفاده كنيم. بالاخره اين ظروف هم به مرور زمان آسيب ديده و خراشيده ميشوند.
3 نكته طلايي براي استفاده از بطري پلاستيكي
1)هنگامي كه نياز به ظروف قابل حمل داريد، بخصوص براي حمل نوشابههاي اسيدي و داغ، بهتر است به جاي ظروف پلاستيكي از ظروف استيل، سراميكي يا شيشهاي استفاده كنيد. اگر چه هنگام پياده روي حمل ظروف سراميكي يا شيشهاي مشكل است اما براي مسافرت يا هنگامي كه ماشين داريد، اين ظروف مناسبتر است.
2) اگر مجبوريد از ظروف پلاستيكي استفاده كنيد، از پلاستيك هاي پلي اتيلن وپلي پروپيلن استفاده كنيد. اما ترجيحا از ظروف پلي استيرن، پلي وينيل كلرايد و پلي كربنات استفاده نكنيد. در ضمن ظرفهايي كه از جنس پلي اتيلن ترفتالات (PET) ساخته شدهاند، يك بار مصرف هستند و نبايد مجددا استفاده شوند.
3) اگر از ظرفهاي پلاستيكي استفاده ميكنيد، آنها را از معرض گرما دور نگهداريد و تنها آب سرد را در آن ذخيره كنيد. وقتي ميخواهيد از اين ظروف استفاده كنيد، ابتدا آنها را خودتان با مايع ظرفشويي ملايم بشوييد و خوب و كامل آبكشي كنيد.
منظور اين است كه از ماشين ظرفشويي و سفيد كنندهها براي پاك كردن آن استفاده نكنيد. سپس بگذاريد ظرف در دماي اتاق خشك شود. حتي به مدت طولاني آنها را در معرض نور خورشيد قرار ندهيد. بهتر است هر 6 ماه يكبار ظروف را تعويض كرده و هر گاه ظروف پلاستيكي غذا رنگ گرفته و يا خراشيده شد، آنها را دور بيندازيد.
آیا بطریهای پلاستیکی مضر هستند؟
نظر میرسد تقریبا هر چیزی که میخورید یا مینوشید به نوعی با پلاستیک احاطه شده باشد
از شانههای پلاستیکی تخممرغ و بطریهای آب گرفته تا بطری شیر نوزادان. اما آیا این پلاستیکها برای سلامتی ما مضر هستند؟
پاسخ بستگی به نوع پلاستیکی دارد، که مورد استفاده قرار میگیرد.
نام بیسفنول A، مادهای که بسیاری از پلاستیکها به کار میرود، را به یاد داشته باشید، زیرا بیخطربودن آن اخیرا مورد تردید قرار گرفته است.
برای اینکه پلاستیک به سلامتی شما آسیب برساند، سه شرط باید موجود باشد. اول اینکه مادهای آسیبرسان در این پلاستیک موجود باشد. دوم اینکه این ماده آسیبرسان از آن پلاستیک بیرون بیاید و به بدن شما وارد شود. و سوم اینکه آن ماده به اندازه کافی وارد بدن شود که به آن آسیب برساند.
پلیکربنات، نوعی از پلاستیک است که دست کم دوتا از این شرایط برای آسیبرسانی را دارا است. این نوع پلاستیک حاوی بیسفنول A (BPA) است که اخیرا به خاطر کاربرد آن در بطریهای شیر کودکان و آسیبرسانی بالقوه آن له انسانها و حیوانهای در حال رشد مورد توجه قرار گرفته بود.
بررسیها نشان دادهاند که BPA میتواند از ظرف پلاستیکی به درون غذاها و نوشیدنیها نشت کند و بعد وارد بدن شما شود.
اتصالاتی که مولکولهای BPA را در پلاستیک پلیکربناتی در کنار هم نگاه میدارند، در مروز زمان، هنگامی که پلاستیک حرارت میبیند، یا در معرض مواد اسیدی یا بازی قرار میگیرد، شکسته میشود. این مولکولهای آزادشده BPA به غذاها و نوشابههای درون ظرف پلیکربناتی میچسبد و به درون بدن وارد میشود.
BPA درون بدن به باعث اختلال در دستگاه غدد درونریز و هورمونها در بدن میشود، چرا که عمل هورمونهای جنسی را تقلید میکند.
این وضع به خصوص در مورد رشد جنسی جنین که وابسته به پیامرسانی دقیق هورمونی است، اشکال ایجاد میکند. بررسیها نشان داده است که BPA حتی در مقادیر کم در رشد جنینهای موش اشکال به وجود میآورد. پرسش این است که آیا این ماده با مقادیری که ما به طور معمول در معرض آن قرار داریم، میتواند به انسانها هم آسیب برساند یا نه.
چندی پیش مقامات بهداشتی کانادا تصمیم گرفتند که استفاده از پلاستیکهای پلیکربناتی را در شیشههای شیر نوزادن ممنوع کننئ. با وجود اینکه این مقامات نتیجهگیری کردند که مقدار BPA وارد شده به بدن افراد از حد بیخطر عبور نمیکند، اما آنها نگران هستند که حتی مقادیر کم BPA باعث آسیبرسیدن به نوزادن و کودکان در حال رشد شود.
سازمان غذا و داروی آمریکا در حال حاضر میگوید BPA خطری برای انسانها ایجاد نمیکند، زیرا حد بیخطر این ماده برای انسانها (0.05 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز) سه برابر مقداری از این ماده که به طور معمول وارد بدن افراد میشود.
اما در بازبینی که در سال 2007 در نشریه Reproductive Toxicology منتشر شد، دانشمندان استدلال میکنند که بیش از 40 بررسی وجود دارد که نشان میدهد BPA در مقادیری کمتر از حدی که برای انسانها بیخطر محسوب میشده است، هم ممکن است آسیبرسان باشد.
در همین حال هیات سمشناسی موسسههای ملیی بهداشت آمریکا پس از بازبینی 200 بررسی مختلف در مورد BPA چنین نتیجهگیری کرد که "تا حدی نگرانی وجود دارد" که آن مقداری از BPA که از بطریهای پلاستیکی شیر کودکان و پوشش داخلی قوطیهای کنسرو نشست میکند، به انسانهای در مرحله رشد آسیب برساند.
در مجموع به نظر میرشد در مورد دقیقبودن "میزان بیخطر" این ماده تردیدهای بروز کرده است. اگر ثابت شود که حتی مقدار کمی نشتکرده BPA از پلاستیکهای پلیکربناتی واقعا برای سلامتی انسانها خطرناک است، شاید ما برای تغییر دادن سیستم فعلی نگهداری مواد خوراکی و نوشیدنی فرارسیده باشد.
LiveScience, 20 June, 2008