ماش، يکی از موادغذايی است که در گروه حبوبات جای ميگيرد و دارای خواص بسياری بوده و کاهش کلسترول بد خون از جمله آنها است.
هزاران سال است که گياه ماش مورد استفاده قرار گرفته و اصليت اين گياه
مربوط به کشور هندوستان بوده و در سراسر نواحی آسيايی کشت میشده است و
چينیهای باستان از اين گياه برای رفع گرما و سمزدايی بدن استفاده
میکردند.
امروزه نيز به خاطر ارزش غذايی بالای اين گياه، در موارد آشپزی و نيز سلامتی، استفادههای فراوانی میشود.
کلسترول
اگر ميزان کلسترول خونتان بالا است استفاده از ماش را به شما توصيه
میکنيم. دانههای ماش دارای کلسترول پايين و مقدار زيادی فيبر رژيمی محلول
هستند.
فيبر رژيمی به آن دسته از مواد غذايی اطلاق میشود که قابل هضم نيستند.
فيبرهای رژيمی دو گونه هستند: محلول و غيرمحلول. فيبر غيرمحلول به تعادل و
تنظیم حرکات روده میپردازد
ولی کار زيادی برای کاهش فشارخون انجام نمیدهد. فيبر محلول وقتی با آب
موجود در سيستم هاضمه مخلوط شود ماده ژل مانندی را تشکيل میدهد که به
نوبه خود به بهبود عملکرد اعضای بدن میپردازد.
غذاهای سرشار از فيبر رژيمی محلول، به کاهش کلسترول بد خون (LDL) کمک
میکنند و اين کار را با تشويق به توليد گيرندههای LDL که مسئول بيرون
راندن کلسترول بد اضافی از جريان خون هستند، انجام میدهند.
مصرف روزانه 10 تا 25 گرم فيبر محلول برای کاهش کلسترول بد نيز توصیه میشود. هر پيمانه ماش حاوی 1/9 گرم فيبر رژيمی تام است.
سرطان سينه
ماش و ديگر حبوبات مادهای به نام مهارکننده پروتئاز دارند که میتواند
در برابر سرطان سينه اثر محافظ داشته باشد. مهارکننده پروتئاز تقسيم
سلولهای سرطانی را کند کرده و به این ترتيب از تشکيل تومور جلوگيری
میکند.
ديابت
ماش از جمله حبوباتی است که دارای شاخص قند پايينی است و مصرف آن برای افراد مبتلا به ديابت توصيه میشود.
پروتئين
ماش، يکی از مواد غذايی است که در گروه حبوبات جای میگيرد. همانطور که
میدانيد، در برنامه غذايی روزانه، حبوبات مهمترین منبع تامين پروتئين
گياهی هستند و ماش نيز ارزش تغذيهای بسیار بالايی دارد و دارای تقریبا
3/16 گرم پروتئين در هر يمانه است و در اکثر جوامع منبع عمده تامين
پروتئين به ويژه برای گياهخواران است.
مصرف ماش هيچگونه ممنوعيتی برای هیچکس ندارد اما کسانی که اسيداوريک يا نقرس دارند، بايد موادغذايی پروتئينداری را که پورين گياهی
دارند،محدود کنند. البته ترکيبات پورينی در ماش نسبتا کم است و لازم نيست
این افراد نیز ماش را از برنامه غذایی خود کاملا حذف کنند؛ بلکه تنها
محدوديت به خرج دادن در مصرف آن کفايت میکند.
کمخونی
بهتر است که اين ماده غذايی به صورت جوانه مصرف شود.
يادتان باشد که استفاده از ماش به اين شکل خواص آن را چند برابر میکند
زيرا فرآيند جوانه زدن باعث میشود همه مواد مغذی بهخصوص آهن در دسترس،
افزایش يابد پس برای مبتلايان به کمخونی بسيار مفيد است.